СУТНІСТЬ І РОЛЬ ТВАРИННИЦТВА В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

Автор(и)

  • Олег ГЛУШКОВ Фаховий коледж нафтогазових технологій, інженерії та інфраструктури сервісу Одеського національного технологічного університету https://orcid.org/0000-0001-6423-2239
  • Іван ЛАЗАКОВИЧ Одеський національний технологічний університет https://orcid.org/0009-0000-0549-0369

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(44)

Ключові слова:

продовольча безпека, тваринництво, аграрна сфера, продовольство, рівень споживання

Анотація

В сучасних умовах актуальним питанням держав є забезпечення національної продовольчої безпеки, що суттєво пов’язана з розвитком аграрної сфери національної економіки, забезпеченням вітчизняним економічно доступним і якісним продовольством, необхідним для життєдіяльності населення. Продовольча безпека входить в число найбільш важливих і гострих глобальних проблем сучасності, її значимість визначається низкою об’єктивних і суб’єктивних причин. При вирішенні проблеми продовольчої безпеки стратегічно значимим напрямом виробничої діяльності, який забезпечує необхідні продовольчі ресурси є тваринництво. Тенденції розвитку у сфері тваринництва визначають суттєвий вплив на ефективність вирішення зазначених питань

Метою публікації є дослідження сутності і оцінки тенденцій формування, функціонування, розвитку галузі тваринництва та його значення в забезпеченні продовольчої безпеки держави.

В статті досліджуються питання щодо особливостей, тенденцій розвитку та функціонування в сучасних умовах галузі тваринництва. Досліджено роль тваринництва у забезпеченні продовольчої безпеки. Визначено сутність поняття продовольча безпека та ретроспектива його виникнення. Проведено оцінку поканика Індексу глобальної продовольчої безпеки України в динаміці показника за 2013 – 2022 рр. Досліджено рівень споживання основних видів продуктів харчування та визначено, що рівень споживання практично за всіма видами продукції тваринництва, перебуває нижче показників 2018 року і не забезпечують продовольчу безпеку країни. Визначені сучасні особливості розвитку галузі тваринництва та виробництва основних видів продукції тваринництва. Досліджено функціонування тваринницької галузі в умовах воєнного стану.

Вітчизняну продовольчу безпеку не досягнуто повною мірою, значна частина проблем залишаються невирішеними як у сфері забезпечення населення необхідними продуктами харчування, так і підтримці достатнього рівня платоспроможного попиту населення країни.

##submission.downloads##

Опубліковано

15.05.2025

Як цитувати

ГЛУШКОВ, О., & ЛАЗАКОВИЧ, І. (2025). СУТНІСТЬ І РОЛЬ ТВАРИННИЦТВА В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ. Development Service Industry Management, (2), 337–342. https://doi.org/10.31891/dsim-2025-10(44)

Номер

Розділ

Статті