МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИЯВЛЕННЯ РІВНЯ ПОТРЕБИ РЕСУРСНОЇ ЦИРКУЛЯЦІЇ В АГРОБІЗНЕСІ
DOI:
https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(44)Ключові слова:
агробізнес, циркулярна економіка, ресурсна циркуляція, сталий розвиток, ресурсний потенціал, інновації, екологізація, економічна ефективність, аграрне виробництво, трудові ресурсиАнотація
У статті розкрито актуальність забезпечення сталого розвитку аграрного сектору в умовах сучасних економічних та геополітичних викликів, зокрема війни та глобальної невизначеності. Наголошено на необхідності запровадження циркулярної економіки в агробізнес як стратегічного напряму досягнення ефективного використання ресурсів, екологічної безпеки та економічної життєздатності. Проаналізовано принципи сталого інтенсивного розвитку сільськогосподарського виробництва, серед яких: продуктивність, екологічність, економічна конкурентоспроможність та соціальне благополуччя. Увагу зосереджено на бар'єрах, які стримують реалізацію циркулярних моделей у вітчизняному агробізнесі: політичних, інфраструктурних, інформаційних, технологічних та ментальних. У дослідженні представлено авторське бачення ресурсної циркулярності як системної взаємодії основних типів ресурсів – трудових, земельних, капітальних та інформаційних – у процесі виробництва, переробки, транспортування та споживання сільськогосподарської продукції. Запропоновано нову таксономію ресурсів за значенням у процесі циркуляції, а також сформульовано авторське визначення поняття "ресурсна циркуляція в агробізнесі". Особливу увагу приділено оцінці ресурсного потенціалу підприємств аграрного сектору, його структурі та взаємозв’язку з виробничим і економічним потенціалом. Розкрито функціональні характеристики ключових складових ресурсного потенціалу агровиробництва: трудових, земельних, технічних, технологічних, природних та фінансових ресурсів. Визначено основні фактори, що впливають на ефективність їх використання.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Володимир ХОДАКІВСЬКИЙ

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.