НАПРЯМИ НАРОЩЕННЯ ОБСЯГІВ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ВЕКТОР КОНКУРЕНТНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-5(45)

Ключові слова:

підприємства ресторанного бізнесу, обсяги діяльності, конкурентний розвиток, антикризові інструменти, конкурентоспроможність, доходи, прибуток

Анотація

У статті аналізуються питання функціонування та розвитку підприємств ресторанного господарства України. Показано, що це вид економічної діяльності, який чи не в найбільшій мірі піддається негативному впливу макроекономічних криз, шоків і потрясінь. З іншого боку, підприємства ресторанного господарства, як правило, відносяться до малих і таких, що мають найменші бар’єри для виходу на ринок. Відповідно, в умовах повномасштабної війни суб’єкти ресторанного господарства зазнали значної дестабілізації, включно з руйнуванням підприємств та їх інфраструктури, ресторанних об’єктів і складських площ, погіршилися умови транспортування продукції та логістики. Таким чином актуалізувалося завдання реалізації, з одного боку, антикризової політики відновлення їх діяльності як передумови розвитку суб’єктів цього виду економічної діяльності, а, з іншого боку, – здійснення системи заходів, орієнтованих посилення конкурентних позицій суб’єктів галузі ресторанного бізнесу. Показано, що одним зі провідних критеріїв та водночас умов конкурентного розвитку підприємств ресторанного бізнесу є обсяги їх доходу. Метою статті є обґрунтування напрямів нарощення обсягів діяльності в системі управління конкурентним розвитком підприємств ресторанного бізнесу. Прикладне значення результатів дослідження полягає у формуванні управлінських засад для ухвалення управлінських рішень в частині збільшення обсягів господарської діяльності суб’єктів ресторанного бізнесу. Наукова новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку методики нарощення обсягів доходу суб’єктів ресторанного бізнесу.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.03.2024

Як цитувати

ДЖЕДЖУЛА, В., КРАВЧИК, Ю., & СТАХІВ, О. (2024). НАПРЯМИ НАРОЩЕННЯ ОБСЯГІВ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК ВЕКТОР КОНКУРЕНТНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ. Development Service Industry Management, (1), 304–309. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-5(45)

Номер

Розділ

Статті