ВПРОВАДЖЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ БІЛКУ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ В ЗАКЛАДАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

  • Тетяна СИЛЬЧУК Національний університет харчових технологій https://orcid.org/0000-0001-8035-4957
  • Ольга ПУШКА Національний університет харчових технологій https://orcid.org/0000-0001-8016-4889
  • Елір КУЦИЙ Національний університет харчових технологій

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2025-12(11)

Ключові слова:

харчування, функціональні продукти, готельно-ресторанний бізнес

Анотація

Розглянуто перспективи впровадження спеціалізованого харчування для спортсменів у закладах готельно-ресторанного господарства із застосуванням альтернативних джерел білка. Визначено актуальні тенденції wellness-туризму, підвищення попиту на функціональні, безглютенові та веганські продукти, що формує нові можливості для готельного бізнесу. Досліджено хімічний склад і харчову цінність конопляного, лляного, гарбузового протеїнів, кіноа та спельти, які забезпечують високу амінокислотну насиченість та мінеральний баланс розробленого харчування. Представлено приклади страв, адаптованих до готельно-ресторанного бізнесу. Обґрунтовано, що використання рослинних протеїнів сприяє підвищенню конкурентоспроможності готелів, розширенню цільової аудиторії та формуванню іміджу інноваційних і клієнтоорієнтованих закладів.

##submission.downloads##

Опубліковано

27.11.2025

Як цитувати

СИЛЬЧУК , Т., ПУШКА , О., & КУЦИЙ , Е. (2025). ВПРОВАДЖЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ БІЛКУ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ В ЗАКЛАДАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА. Development Service Industry Management, (4), 81–87. https://doi.org/10.31891/dsim-2025-12(11)

Номер

Розділ

Статті