МАТРИЦЯ ФІНАНСОВОГО РОЗВИТКУ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ (НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «СК «ЄВРОІНС УКРАЇНА»)

Автор(и)

  • Олена САВЧЕНКО Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0001-7580-9048
  • Олег ПУСТОВІТ Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(13)

Ключові слова:

фінансова стійкість, фінанси страхових компаній, інтегральний показник розвитку, матриця фінансового розвитку

Анотація

Надійність страхової компанії напряму залежить від її фінансової стійкості, тобто здатності покривати страхові випадки клієнтів за страховими договорами. Разом з тим, тема організації, функціонування та оцінки фінансів страхових компаній є недостатньо розробленою в порівнянні з фінансами інших галузей, а також існує безліч факторів, що можуть на неї впливати в умовах сьогодення. Слід не оминати також і стратегічний аспект управління, можливості планування майбутнього фінансового розвитку страхових компаній.

Відомо, що фінанси страхової компанії мають специфічний характер та, серед іншого, можуть бути оцінені з позиції фінансового та страхового аспектів діяльності. На наш погляд, для оцінки можливостей фінансового розвитку страхових компаній, вдалим є розрахунок інтегрального показника розвитку - FDP (Financial Development Potential), а також показників страхової діяльності (IB — Insurance Business) та фінансової оцінки (FB - Financial Business). Аналіз IB, FB та їх суми вкрай необхідний для з’ясування динаміки грошових потоків. Якщо за одним із отриманих показників (IB, FB) спостерігається від’ємна величина, то це свідчить про виникнення проблем і загроз для фінансової стійкості страховика, які потрібно негайно вирішувати. За результатами розрахунки можливим є формування матриці фінансової стратегії для визначення тенденцій на перспективу, трактування інформації про фінансових стан за квадрантом, в якому опинились значення компанії. В статті проведено розрахунок показників за даними компанії ПрАТ «СК «Євроінс Україна», оцінено обсяг інвестицій, які можуть бути здійснені в розвиток страховика.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.12.2023

Як цитувати

САВЧЕНКО, О., & ПУСТОВІТ, О. (2023). МАТРИЦЯ ФІНАНСОВОГО РОЗВИТКУ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ (НА ПРИКЛАДІ ПРАТ «СК «ЄВРОІНС УКРАЇНА») . Development Service Industry Management, (4), 81–85. https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(13)

Номер

Розділ

Статті