РОЗРАХУНОК ОПТИМАЛЬНОГО РОЗМІРУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЯК СПОСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОБІГОВИМИ АКТИВАМИ ДП «НОВАТОР»

Автор(и)

  • Олена САВЧЕНКО Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0001-7580-9048
  • Анастасія НОВІЦЬКА Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2023-3(16)

Ключові слова:

дебіторська заборгованість, оборотні активи, оптимальний рівень дебіторської заборгованості

Анотація

Розмір, склад і структура активів підприємства визначають його результативність і ефективність виробництва. Головна мета управління активами фірми полягає в забезпеченні достатнього їх розміру для нормального функціонування підприємства, а також в їх ефективному використанні.

Якщо дебіторська заборгованість, готівка та запаси підтримуються на відносно низькому рівні, існує висока ймовірність банкрутства або нестачі коштів для ведення прибуткової діяльності. В той же час, часто в практиці підприємств виникає проблема зростання рівня дебіторської заборгованості, що нарощує ризики недоотримання засобів.

Дані проблеми, на наш погляд, можуть бути вирішені через посилення контролю показників дебіторської заборгованості та визначенням оптимального її розміру. Аналіз звітності ДП «Новатор» показав суттєве зростання рівня дебіторської заборгованості у 2022 році за продукцію, товари, роботи, послуги, що вимагає посиленої уваги до керування цим видом заборгованості. Так, нами було проведено розрахунок оптимального розміру дебіторської заборгованості, враховуючи рівень можливих витрат, що залежать від дебіторської заборгованості; визначено оптимальний кредитний період для підприємства.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.12.2023

Як цитувати

САВЧЕНКО, О., & НОВІЦЬКА, А. (2023). РОЗРАХУНОК ОПТИМАЛЬНОГО РОЗМІРУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЯК СПОСІБ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОБІГОВИМИ АКТИВАМИ ДП «НОВАТОР». Development Service Industry Management, (3), 107–110. https://doi.org/10.31891/dsim-2023-3(16)

Номер

Розділ

Статті