ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(22)

Ключові слова:

логістика, логістична діяльність, управління логістичною діяльністю, логістичне забезпечення, система логістичного забезпечення

Анотація

Логістика у більшості праць історичного характеру досліджується з позиції забезпечення військової діяльності різних років та епох, так для древніх греків логістика становила «логістичне мистецтво» або «мистецтво міркування, обчислення». Логістика розвивалася у різних напрямах, а саме: у промисловості, військових операціях, транспортуванні, інформаційних технологіях. У статті розглянуто сутність поняття «логістика» та «логістична діяльність» і наведено авторські визначення понять. На нашу думку, під логістикою слід розуміти комплексну систему планування, координації та контролю різних процесів, пов'язаних з управлінням потоками матеріальних ресурсів, товарів, послуг та інформації від постачання до кінцевого споживача. При цьому основною метою логістики є забезпечення оптимальної та ефективної роботи ланцюга постачання для задоволення потреб споживачів і максимізації прибутковості бізнес-процесів суб’єктів господарювання. Під «логістичною діяльністю» слід розуміти комплекс рішень, заходів та процесів, що спрямовані на організацію та оптимізацію матеріальних, інформаційних та фінансових потоків з метою досягнення цілей підприємства та задоволення запитів споживачів. Логістичне забезпечення є запорукою логістичної діяльності, і включає весь комплекс операцій та заходів, що забезпечують функціонування логістичної системи організації, зокрема: постачання / закупівлю, управління запасами, виробництво, складування, транспортування та збут. Логістичне забезпечення дозволяє менеджменту підприємств формувати необхідні логістичні потоки. Вони дозволяють гнучко реагувати на запити ринку та реалізовувати на відповідному рівніопераційні процеси. Це значно підвищує якість операційного менеджменту. Логістичне забезпечення реалізується за рахунок ефективного управління матеріальними та інформаційними потоками, і передбачає їх оптимізацію з метою мінімізації затрат, забезпечення якості та дотримання встановлених термінів.

##submission.downloads##

Опубліковано

28.12.2023

Як цитувати

ЛІСОВСЬКИЙ, І., ШЕРШЕЛЮК, Д., ЧУК, В., & МАРТИНЮК, О. (2023). ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ. Development Service Industry Management, (4), 135–139. https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(22)

Номер

Розділ

Статті