ІНВЕСТИЦІЙНА СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ігор БІЛЕЦЬКИЙ Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова https://orcid.org/0000-0002-4125-3931
  • Ольга РУДАЧЕНКО Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова https://orcid.org/0000-0001-9597-5748
  • Олексій ІСАЄНКО Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова https://orcid.org/0009-0004-6788-0142

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-7(22)

Ключові слова:

промисловий сектор, підприємство, стратегічне управління, розвиток

Анотація

У статті обґрунтована актуальність інвестиційного управління в умовах швидко змінюваних економічних реалій, зокрема під впливом глобалізації, технологічних інновацій та внутрішніх викликів. В умовах воєнних дій та кризових явищ ефективне управління інвестиціями стає ключовим фактором для підвищення конкурентоспроможності, модернізації виробництв і забезпечення сталого економічного зростання. Метою статті є аналіз та оцінка діяльності підприємств промислового сектору України, а також розробка методичного підходу до забезпечення інвестиційної складової, що дозволяє виявити додаткові можливості для залучення додаткових фінансових ресурсів та їх оптимізації.

Доведено, що промисловість є основним драйвером експорту, що допомагає збільшити валютні надходження та зміцнити економічну стабільність країни. У статті акцентується увага на важливості ефективного управління підприємствами промислового сектору, що забезпечує їх стійкий розвиток і конкурентоспроможність. Розробка стратегій, що враховують сучасні економічні виклики, оптимізація ресурсів і впровадження інновацій є ключовими аспектами цього процесу. Також зазначається, що в Україні спостерігається значне падіння загальної кількості підприємств в Україні, що потребує термінових заходів для їх підтримки та відновлення. Аналогічне падіння спостерігається й в кількості діючих промислових підприємств за видами економічної діяльності (B + C + D + E).

В дослідженні сформовано методичний підхід до забезпечення інвестиційної складової підприємств промислового сектору, який включає в себе 8 основних етапів: аналіз потреб та потенціалу; стратегічне планування; створення сприятливого інвестиційного клімату; державна підтримка та стимулювання; розвиток партнерств; залучення іноземних інвестицій; фінансова доступність; оцінка ефективності.

Результати дослідження сприятимуть розвитку промисловості та відновленню економіки країни, підкреслюючи важливість стратегічного управління інвестиціями в сучасних умовах.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.08.2024

Як цитувати

БІЛЕЦЬКИЙ, І., РУДАЧЕНКО, О., & ІСАЄНКО, О. (2024). ІНВЕСТИЦІЙНА СКЛАДОВА СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ. Development Service Industry Management, (3), 156–161. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-7(22)

Номер

Розділ

Статті