УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Василь ЗЕЛЕНЯК Одеський національний технологічний університет https://orcid.org/0009-0000-6140-2634
  • Володимир ШАЛЕНИЙ Одеський національний технологічний університет https://orcid.org/0000-0003-2671-4776
  • Олександр ДЕПАРМА Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-7(18)

Ключові слова:

Інвестиції, інвестиційна діяльність, управління інвестиційною діяльністю, виробниче підприємство

Анотація

В системі відтворення інвестиціям належить найважливіша роль у відновленні та збільшенні виробничих ресурсів. Особливо гостро питання інвестицій постає в період кризового стану економіки країни та в умовах трансформаційних змін за умов нездатності підприємств генерувати прибуток, який є одним з основних джерел формування інвестиційних ресурсів підприємства. Для отримання залучених інвестиційних ресурсів підприємство повинно відповідати ряду характеристик, тобто бути інвестиційно привабливим. У зв’язку із цим важливого значення набуває використання комплексного підходу до оцінки інвестиційної діяльності.

У процесі формування ринкової економічної системи необхідною умовою формування стабільної позиції та розвитку підприємства є його ефективна інвестиційна діяльність. Це дозволяє переміщати фінансові ресурси суб'єктів господарювання і через їх ефективне використання забезпечувати безперервність процесу виробництва та продажу товарів і послуг на основі постійного відновлення та розширення. Інвестиції в діяльність компанії є об'єктивним процесом, який розвивається відповідно до своїх власних законів і відіграє важливу роль у розвитку економіки. Суб'єкти господарювання змушені приймати рішення про залучення фінансових ресурсів у формі інвестицій для зміцнення економічної безпеки підприємств і подолання фінансових проблем.

Зростання інвестиційної активності підприємства демонструє добрий фінансовий стан економічних суб'єктів, а також є позитивним сигналом про стан економіки та надає інформацію про її розвиток. Економічне зростання держав у значній мірі забезпечується рівнем розвитку наукової, технічної та інноваційної діяльності у всіх сферах економіки, а головним чином в промисловості. Частка нових або вдосконалених технологій, продуктів, обладнання в розвинених країнах становить від 70 до 85 % зростання валового внутрішнього продукту. Можливості розробки, впровадження та використання нових і передових технологій, продуктів залежать від стану інвестиційного клімату в країні, обсягу та структури інвестицій. Сьогодні, більше ніж будь-коли, Україні потрібні інвестиції для економічного розвитку. Ефективна інвестиційна діяльність промислових підприємств дозволяє прискорити темпи відтворення виробничих засобів. У свою чергу, цей процес залежить від правильності організації інвестиційної діяльності та прийняття інвестиційних рішень.

##submission.downloads##

Опубліковано

29.08.2024

Як цитувати

ЗЕЛЕНЯК, В., ШАЛЕНИЙ, В., & ДЕПАРМА, О. (2024). УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ВИРОБНИЧОГО ПІДПРИЄМСТВА. Development Service Industry Management, (3), 121–127. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-7(18)

Номер

Розділ

Статті