ОСОБЛИВОСТІ ТА УМОВИ УСПІХУ РЕІНЖИНІРИНГУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(38)

Ключові слова:

реінжиніринг бізнес-процесів, умови успіху, підприємство, управління, зміни, мотивація, методологія, виклики бізнесу, адаптація

Анотація

Стаття присвячена аналізу особливостей та умов успішного проведення реінжинірингу бізнес-процесів на підприємствах. Проведено грунтований огляд літератури для наукової статті на тему реінжинірингу бізнес-процесів відображає різноманітні підходи, методи та результати досліджень у цій сфері. Основні концепції реінжинірингу бізнес-процесів (РБП) розглядаються в контексті адаптації підприємств до змінного зовнішнього середовища та підвищення їхньої конкурентоспроможності. Розглянуто основні принципи, що сприяють ефективній реалізації реінжинірингу, такі як готовність керівництва до змін, точне розуміння завдань, контроль з боку вищого керівництва, мотивація співробітників та наявність твердої методологічної основи. Окрему увагу приділено викликам, що стоять перед українським бізнесом у контексті поточних військових дій, та ролі реінжинірингу у забезпеченні його стійкості й адаптації до нових умов. Окреслено сучасні теорії та практики управління підприємствами потребують кардинальних змін, що викликано глобалізацією світової економіки, зростанням динамічності ринкового середовища та посиленням конкуренції. Ідентифіковано необхідність розробки нових підходів до управління пов’язана з трансформаціями в самому бізнесі: ефективність діяльності підприємств все більше залежить від впровадження інновацій і знань, втілених в інтелектуальних продуктах; зростаюча конкуренція стимулює пошук новітніх управлінських методів. Обгрунтовано, що в умовах сучасних викликів, які спостерігаються на глобальному рівні, особливо актуальними стають значні та радикальні зміни, що можуть стати потужним рушієм економічного розвитку підприємств. Виділено один із таких інструментів радикальних змін є реінжиніринг бізнес-процесів. За результатами даного дослідження були систематизовані підходи до розуміння реінжинірингу бізнес-процесів, етапи та принципи їх здійснення; відображено суть реінжинірингу бізнес-процесів та їх практичну значущість; проаналізовані ситуації в яких підприємство знаходиться в кризовому становищі та способи уникнення цього за допомогою перепроектування бізнес-процесів.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

КОТЕНОК, А., ЗВЄРЄВ, Б., & СОКОЛАН, О. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ТА УМОВИ УСПІХУ РЕІНЖИНІРИНГУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ. Development Service Industry Management, (2), 244–248. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(38)

Номер

Розділ

Статті