СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СУБ'ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА

Автор(и)

  • Євген МОЗГОВИЙ Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова https://orcid.org/0009-0005-8098-5421

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(36)

Ключові слова:

суб’єкти підприємництва, підприємництво, підприємницька діяльність, принципи формування, фактори впливу

Анотація

Стаття присвячена дослідженню сутності та основних принципів ефективності функціонування суб'єктів підприємництва (СП)  в умовах динамічного розвитку ринкових відносин і глобалізаційних процесів. Визначено, що ефективна діяльність СП є ключовим фактором економічного зростання, створення робочих місць та підвищення рівня життя населення. Проаналізовано основні проблеми, що ускладнюють забезпечення високої ефективності підприємництва, такі як нестабільність економічного середовища, високий рівень конкуренції, недостатній рівень фінансових ресурсів, низька адаптивність до технологічних змін і проблеми з управлінням та організацією. Наведено динаміку змін кількості СП в Україні за 2016-2023 роки, зокрема, тенденції зростання великих СП, стабільність середніх та значні коливання малих СП, що вказує на вплив воєнних дій та економічних змін. Доведено, що економічну ефективність будь-якого СП можна загалом охарактеризувати як співвідношення результату і витрат. Наведено показники ефективності діяльності  СП, які можуть бути як абсолютними, так і відносними. Основним абсолютним показником є прибуток. Сформовано фактори, що впливають на ефективність діяльності суб'єктів підприємництва, на основі класифікації даних факторів можливе моделювання діяльності СП та пошук внутрішньогосподарських резервів для підвищення ефективності. Доведено, що запропоновані фактори взаємопов'язані та впливають один на одного, тому важливо розглядати їх у комплексі для досягнення максимальної ефективності. Також визначено, що для підвищення ефективності функціонування СП необхідно застосовувати комплексний підхід та аналітичні методи, такі як SWOT-аналіз, PEST-аналіз, фінансові коефіцієнти та моделі оцінки ефективності. Такий підхід до підвищення ефективності суб’єктів підприємництва із застосуванням різних аналітичних методів є ключовим для їхнього успішного розвитку.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

МОЗГОВИЙ, Є. (2024). СУТНІСТЬ ТА ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА. Development Service Industry Management, (2), 232–237. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(36)

Номер

Розділ

Статті