КОМПЛІМЕНТАРНІСТЬ КОНЦЕПЦІЙ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ТА УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ У СУЧАСНІЙ ТЕОРІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(32)

Ключові слова:

теорія менеджменту, проєктний менеджмент, процесний менеджмент, компліментарність

Анотація

У статті досліджується проблема компліментарності концепцій управління проєктами та управління процесами у сучасній теорії менеджменту. Авторами узагальнено відмінності у природі процесів та проєктів в організації. На основі існуючих підходів у теорії проєктного менеджменту та існуючих практик управління авторами розроблено систематизацію процесів, які впроваджуються у проєктному менеджменті. Визначено існуючі відмінності між проєктним та процесним менеджментом. Авторами зроблено висновок, що обидві представлені концепції призначені для зміцнення конкурентоспроможності та покращення діяльності компанії. Процеси на підприємстві природно співіснують і взаємодіють з проектами, вони доповнюють один одного - подвійний підхід (процеси-проекти). Це передбачає співпрацю, співіснування та взаємодоповнення елементів управління підприємством, зокрема: процеси, проєкти та знання.

Одже, для ефективного управління організацією (підприємством, установою) недостатньо лише співіснування процесів і проектів (концепцій їх управління) - необхідна їхня співпраця, яка також проявляється в передачі знань всередині організації. Тому в організаціях необхідно визначити відносини між елементами «процеси – проекти». Ці категорії слід розглядати з точки зору послідовності та досягнення ефекту синергії, у контексті продуктів і послуг, що надаються організацією, а також задоволення потреб і очікувань клієнтів.

##submission.downloads##

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

ОРЄХОВ, М., & МІСЕЦЬКИЙ, А. (2024). КОМПЛІМЕНТАРНІСТЬ КОНЦЕПЦІЙ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ТА УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ У СУЧАСНІЙ ТЕОРІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ. Development Service Industry Management, (2), 211–215. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(32)

Номер

Розділ

Статті