ЦІНИ ТА ПРОЦЕС ЦІНОУТВОРЕННЯ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(11)

Ключові слова:

ціна, процес ціноутворення, методи ціноутворення

Анотація

Ціноутворення є невід’ємною частиною бізнес-стратегії будь-якого підприємства, обумовлює вдале позиціювання продукції, дозволяє швидко досягати бізнес-цілей, забезпечувати ефективне функціонування компанії в цілому. В той же час відомим є факт, що саме ціноутворення є сферою, де найчастіше трапляються помилки та прорахунки. З метою дослідження процесу ціноутворення, нами було проаналізовано праці вітчизняних та зарубіжних вчених, визначено аспекти, що впливають на процес та результат ціноутворення (такі, як цілі ціноутворення, ступінь новизни продукції, виробничі, фінансові, юридичні та маркетингові аспекти),  окреслено перелік етапів. Особлива увага приділена методам ціноутворення, які згідно підходів до класифікації, можуть бути поділені на різні групи. В закордонній літературі часто виділяють ціноутворення на основі витрат, конкуренції та визначення цінності для клієнта. Нами було досліджено позитивні та негативні риси таких методів, специфіку їх використання на різних ринках. Також нами описано групу параметричних методів, які використовуються для товарів, що мають аналоги на ринку.

 Головним завданням керівників є знаходження балансу між ціною, яка відповідає рівню задоволеності споживача, та ціною, що забезпечує бажаний рівень прибутку для підприємства та покриває всі витрати. Це складне завдання, яке потребує ретельного аналізу ринку, поведінки споживачів (їх реакції на зміни ціни) та ефективного визначення витрат на виробництво. Зазначимо також, що в літературних джерелах часто відсутній механізм забезпечення такого аналізу, що стане перспективою подальших досліджень та напрацювань. 

##submission.downloads##

Опубліковано

30.05.2024

Як цитувати

САВЧЕНКО, О., & ГРЕКОВ, М. (2024). ЦІНИ ТА ПРОЦЕС ЦІНОУТВОРЕННЯ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ. Development Service Industry Management, (2), 70–74. https://doi.org/10.31891/dsim-2024-6(11)

Номер

Розділ

Статті