ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНЬ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ Й ОЦІНКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА
DOI:
https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(32)Ключові слова:
аграрний сектор, конкурентоспроможність, механізми, аграрні об’єднання, сільське господарство, рослинництво, ягідництво, споживанняАнотація
На сучасному етапі розвитку аграрного сектору економіки нагальною є потреба у оптимізації управлінських форм, особливо у сфері рослинництва. З огляду на збільшення вимог ринків, як внутрішніх, так і глобальних, до продукції рослинництва, аграрним виробникам важливо не лише нарощувати обсяги виробництва, але й істотно покращувати якість, екологічність та конкурентноздатність своєї продукції. Водночас, процеси інтеграції аграрних виробників та створення їх об'єднань ще не отримали достатнього наукового освітлення, що викликає потребу у детальному аналізі та дослідженні цих явищ.
Метою статті є дослідження особливостей організації об’єднань аграрного виробництва та формування механізму й оцінки конкурентоспроможності продукції рослинництва.
Основну увагу в статті акцентовано на тому, важлива роль розвитку аграрного сектору припадає на рослинництво, а саме на ягідництво. Визначено основні особливості розвитку ягідництва, серед основних, які мають найбільший вплив на галузь це: природно-кліматичні умови, сезонність, специфіка вирощування тощо. Досліджено Складові планування виробничого процесу у об’єднаннях аграрного сектору в сучасних умовах. Визначено місце регіонів України у виробництві плодів і ягід. Наведено динаміку площ, урожайності, валового збору плодів і ягід за категоріями господарств України за 2019–2022 рр. і динаміку площ плодових і ягідних насаджень, їх закладання й вибуття в сільськогосподарських підприємствах України. Встановлено, що рівень продажів плодово-ягідної продукції різноманітного асортименту на внутрішньому ринку зумовлюється біологічними характеристиками плодових та ягідних культур різних порід і сортів, які культивуються у відмінних кліматичних умовах різних регіонів України.
Запропоновано складові формування механізму конкурентоспроможності продукції ягідництва в умовах сьогодення. Встановлено етапи оцінки конкурентоспроможності об’єднань аграрного сектору. Доведено, що для всебічної оцінки конкурентоспроможності аграрної продукції критично важливо обрати критерії, що відображають цілісний економічний потенціал аграрного підприємства, а також оцінюють ефективність використання цього потенціалу і результати як виробничої, так і комерційної діяльності.