БУДІВНИЦТВО ТА ПРОЄКТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА: ПРОЦЕСНО-ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД
DOI:
https://doi.org/10.31891/dsim-2024-5(4)Ключові слова:
проєктно-будівельні роботи, інформаційні потоки, віртуалізовані моделі, архітектурно-планувальні схеми, технологічне проєктуванняАнотація
Статтю присвячено аналізу можливостей застосування процесно-інноваційного підходу до проєктування та будівництва підприємств ресторанного господарства з використанням сучасних програмних засобів. Запропоновано організовувати проєктно-будівельні роботи з використанням процесного підходу, який ґрунтується на системному баченні об’єкта будівництва та забезпечує функціональну спрямованість проєктних і будівельних процесів. Доведено, що використання інноваційних технологій інформаційного моделювання будівель, САПР та АСУБ оптимізує процеси проєктування та будівництва за рахунок максимізації ефективності використання інформаційних потоків. З’ясовано, що використання сучасного програмного забезпечення дозволяє формувати візуалізовані концептуальні рішення. Показано, що аналітичне моделювання дозволяє інженерам взаємодіяти з віртуалізованими моделями для внесення концептуальних характеристик будівельного об’єкту. Запропоновано здійснювати концептуалізацію дизайну в середовищі ArchiCAD для врахування пропозицій щодо конструктивності, оптимізації витрат та вибору будівельних матеріалів. Виявлено, що об’ємно-планувальне вирішення повною мірою відповідає функціональному призначенню підприємства ресторанного господарства, а конструктивні рішення будівлі забезпечують технологічні та економічні вимоги щодо ефективної експлуатації проєктованого об’єкту. Подальші дослідження запропоновано здійснювати у напрямку розвитку автоматизованих інформаційних систем управління проєктно-конструкторськими розробками та напрацювання вітчизняного Банку інноваційних проєктних і будівельних рішень.