КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ХЛІБА ТА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ В УКРАЇНІ
DOI:
https://doi.org/10.31891/dsim-2023-4(24)Ключові слова:
хліб та хлібобулочні вироби, якість хліба, кольорові хлібобулочні виробиАнотація
У статті досліджено критерії оцінювання якості хліба та хлібобулочних виробів в Україні. Визначено, що важливішими критеріями хліба та хлібобулочних виробів для споживача є свіжість і якість, а тільки потім ціна. Проаналізовано якість хліба та хлібобулочних виробів за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Зроблено висновок, що сьогодні підвищити якість хліба можна різними способами. Це чітке наслідування технологічного процесу, використання якісних інгредієнтів, а також спеціальних добавок, наприклад, солоду, фастидов, сироватки тощо. Дана характеристика «здоровому» хлібу: бездріжджовий, цільнозерновий, мультизерновий та безглютеновий. Зауважено, що в останній час великого попиту набувають кольорові хлібобулочні вироби. Визначено, що незважаючи на різноманітність видів хліба в «здоровому» сегменті, найбільшим попитом серед споживачів користується хліб пшеничний. Зазначено, що відбувається постійне підвищення ціни на хліб, причинами є війна в Україні, подорожчання ціни на газ, падіння курсу гривні та підвищення цін на пальне. Зроблено висновок, що на стан хлібопекарської промисловості в Україні плинула зміна культури споживання та підвищення ціни на хліб. Збільшились запити на продукцію з борошна, збагаченого вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами, а це призводить до зростання фуд-трендів.