АНАЛІЗ РИЗИКІВ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ (Development Service Industry Management, 2025)
Метою статті є аналіз ризиків підприємств залізничного транспорту в умовах повномасштабної воєнної агресії рф проти України та визначення інструментів зменшення їх негативного впливу на діяльність підприємств. Показано, що підприємства залізничного транспорту в сучасних умовах стикаються зі значним підвищенням нестабільності, яка формується у їх внутрішньому та зовнішньому середовищах і призводить до виникнення нових ризиків і загроз. Виділено і проаналізовано вісім основних ризиків, якими зараз стикаються підприємства залізничного транспорту, а саме ризик фізичного руйнування залізничної інфраструктури, ризик перебоїв у постачанні ресурсів, загрози безпеці працівникам підприємств, ризики порушення ланцюгів постачання, кібернетичні загрози, екологічні ризики, ризики правового та регуляторного середовища, ризик фінансової нестабільності. Визначено, що фізичне руйнування залізничної інфраструктури в умовах воєнного конфлікту становить критичний системний ризик, який порушує транспортне сполучення, дестабілізує логістичні ланцюги, спричиняє значні економічні втрати та ускладнює стратегічне планування галузевого відновлення. Показано, що ризик перебоїв у постачанні критичних ресурсів істотно підриває технічну та операційну стійкість залізничного транспорту в умовах збройного конфлікту, вимагаючи впровадження адаптивних логістичних стратегій, диверсифікації джерел забезпечення та цифрового моніторингу для зміцнення національної безпеки. Обґрунтовано, що порушення ланцюгів постачання в умовах воєнного стану та геополітичної нестабільності становить системну загрозу для залізничного транспорту, спричиняючи затримки стратегічних вантажів, фінансові збитки та навантаження на інфраструктуру, що потребує цифрової, маршрутної та міжнародної адаптації логістичних рішень. Показано, що фінансова нестабільність підприємств залізничного транспорту в сучасних умовах підриває ефективність їх операційної діяльності, інвестиційну спроможність і здатність до модернізації.
Keywords: загроза; ризик; аналіз; діяльність; підприємство залізничного транспорту; ефективність; нестабільне середовище