ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ КАПІТАЛУ НА РЕАЛІЗАЦІЮ ЕКОНОМІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена аналізу впливу концентрації капіталу на реалізацію економічних інтересів аграрних підприємств в умовах трансформації аграрного ринку України. У роботі розглянуто сучасні тенденції зміцнення позицій великих агрохолдингів, зростання рівня вертикальної та горизонтальної інтеграції, а також зміну ролі малих і середніх агропідприємств (МСАП) у структурі аграрного виробництва. Визначено, що концентрація капіталу формує неоднозначний вплив на галузь: з одного боку, сприяє підвищенню технологічності, ефективності виробничих процесів, можливостям масштабування та залучення інвестицій; з іншого — супроводжується ризиками посилення монополізації, послаблення ринкової конкуренції, скороченням частки МСАП та обмеженням їх доступу до ключових ресурсів, зокрема землі, інфраструктури й фінансових інструментів. В межах дослідження проведено систематизацію переваг та ризиків концентрації капіталу. Показано, що, незважаючи на очевидні економічні вигоди, високий рівень концентрації може створювати структурні дисбаланси, які суперечать економічним інтересам значної кількості агровиробників та сільських територій. Окрему увагу приділено аналізу впливу концентрації капіталу на стратегічні інтереси МСАП, зокрема їх здатність розвиватися, конкурувати, інтегруватися в експортні ланцюги та забезпечувати сталий розвиток громад. Доведено, що концентрація капіталу формує як економічні можливості, так і системні виклики, які потребують збалансованої державної політики, дієвих механізмів антимонопольного регулювання та інструментів підтримки малих і середніх агровиробників. Отримані результати мають практичне значення для формування стратегічних рішень на рівні підприємств та розроблення державної політики розвитку аграрного сектору.
Keywords: концентрація; капітал; економічні інтереси; фінансові ризики; конкурентний розвиток