ГЛОБАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК АГРАРНОГО СЕКТОРУ: КЛІМАТИЧНІ, ДЕМОГРАФІЧНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглянуто глобальні трансформації, які впливають на розвиток аграрного сектору в контексті кліматичних, демографічних і технологічних змін. Проаналізовано наслідки кліматичних змін для сільського господарства, включаючи ерозію ґрунтів, нестабільність врожайності та необхідність адаптаційних стратегій. Висвітлено демографічні тенденції, такі як старіння сільського населення, урбанізація та дефіцит робочої сили, що впливають на кадровий потенціал аграрного виробництва. Окрему увагу приділено ролі технологічного прогресу — впровадженню систем точного землеробства, цифровізації процесів, використанню Big Data, IoT та штучного інтелекту в агросфері. Охарактеризовано сучасний стан українського аграрного сектору в умовах глобальних викликів, акцентовано на необхідності державної підтримки, інституційних реформ та розвитку інноваційної інфраструктури. Запропоновано стратегічні напрями адаптації: формування національної політики сталого розвитку, активізацію інвестицій в інновації, модернізацію освітніх програм і підтримку нових форм господарювання. Зроблено висновок, що комплексний підхід до вирішення викликів дозволить українському агросектору зміцнити позиції на світовому ринку й стати драйвером економічного зростання.
Keywords: глобальні трансформації; аграрний сектор; кліматичні зміни; демографічні процеси; технологічний прогрес; цифровізація сільського господарства; точне землеробство; інновації; сталий розвиток; агроекономіка