ФОРМУВАННЯ КРОС-КУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МЕНЕДЖЕРА ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ РЕСУРС В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті обґрунтовано роль крос-культурної компетентності менеджера як стратегічного ресурсу підприємства в умовах глобалізації. Проаналізовано сучасні теоретичні підходи до культурного інтелекту (CI) та ідентифіковано ключові проблеми: відсутність галузевих показників, обмеженість інтерактивних навчальних платформ та недостатню інтеграцію CQ-оцінок у системи управління продуктивністю. Висвітлено дослідження що підтверджують необхідність локалізації крос-культурних інструментів.Сформовано трирівневу галузеву модель CQ (макрорівень – нормативно-правові вимоги; мезорівень – галузеві практики; мікрорівень – внутрішня культура організації) і скорочену шкалу CQS-Short із 12 запитань для оперативної діагностики мотиваційних, когнітивних та поведінкових складових CQ.
Keywords: крос-культурна компетентність; менеджер; стратегічний ресурс; трирівнева модель CQ; культурний інтелект; CQS-Short; KPI; глобалізація; управління підприємством