DIGITAL-АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті здійснено ґрунтовне дослідження сутності, значення та перспектив розвитку digital-аналізу як інструменту підвищення ефективності корпоративного управління підприємствами в умовах цифрової трансформації. Виокремлено основні напрями застосування цифрових аналітичних технологій для забезпечення обґрунтованості управлінських рішень, оперативної оцінки результативності діяльності та комплексного моніторингу ключових бізнес-процесів. Обґрунтовано, що інтеграція технологій big data, штучного інтелекту, систем бізнес-аналітики (BI-систем) та інтерактивних цифрових панелей (digital dashboards) сприяє підвищенню прозорості внутрішніх процесів, посиленню адаптивності до змін зовнішнього середовища, розвитку стратегічної гнучкості та конкурентоспроможності корпоративних структур.Особливу увагу приділено аналізу практичних аспектів використання цифрових інструментів у діяльності вітчизняних компаній, з урахуванням їхньої галузевої специфіки та рівня цифрової зрілості. Наведено приклади успішного впровадження аналітичних рішень на українських підприємствах, що демонструють зростання ефективності управлінських процесів завдяки цифровізації. Водночас акцентовано на основних бар'єрах, що перешкоджають активному застосуванню digital-аналізу в корпоративному середовищі, зокрема організаційних, технологічних, фінансових та кадрових. Запропоновано комплекс рекомендацій щодо подолання зазначених перешкод, серед яких: підвищення цифрової компетентності управлінського персоналу, модернізація ІТ-інфраструктури, розробка корпоративних цифрових стратегій та стимулювання інноваційної активності.Результати дослідження підтверджують, що впровадження digital-аналізу є ключовою умовою для формування сучасної системи корпоративного управління, орієнтованої на дані, швидкість ухвалення рішень, прогнозування ризиків і забезпечення стійкого розвитку підприємств у мінливому бізнес-середовищі.
Keywords: digital-аналіз; корпоративне управління; цифрові технології; big data; бізнес-аналітика; стратегічне управління; ефективність