ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРНО-ПІЗНАВАЛЬНОГО ТУРИЗМУ НА ЗАХОДІ УКРАЇНИ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НА ПРИКЛАДІ ТО «ВІДВІДАЙ» (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена дослідженню тенденції розвитку культурно-пізнавального туризму на заході України в умовах російсько-української війни на прикладі ТО «Відвідай». Проаналізовано сучасний стан культурно-пізнавального туризму в Західній Україні, зокрема вплив війни на туристичну галузь регіону. Досліджено напрямки діяльності, фінансово-економічні показники та наявні пропозиції туристичної організації «Відвідай». В процесі дослідження встановлено основні тенденції розвитку культурно-пізнавального туризму, здійснено SWOT-аналіз та PEST-аналіз культурно-пізнавального туризму в Західній Україні та виявлено сильні та слабкі сторони, а також потенційні загрози і можливості, що впливають на його розвиток. Визначено основні проблеми, шляхи їх вирішення та перспективи розвитку цього виду туризму в регіоні. Розроблено стратегію розвитку культурно-пізнавального туризму в Західній Україні з урахуванням факторів сталого розвитку та адаптації до умов війни та подано рекомендації щодо покращення використання культурно-освітніх ресурсів регіону з метою збереження культурної спадщини та підвищення туристичної привабливості регіону. Таким чином, культурно-пізнавальний туризм сприяє збереженню та популяризації культурної спадщини країни, а нові туристичні маршрути орієнтовані на маловідомі, але важливі культурні об'єкти, національну ідентичність та єдність у складний для країни період.
Keywords: тенденції розвитку; культурно-пізнавальний туризм; збереження культурної спадщини; сталий розвиток; Україна; ТО «Відвідай»