ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ТА РОЗВИТКУ ЇХ ПОТЕНЦІАЛУ (Development Service Industry Management, 2025)
Узагальнено теоретико-методичні та прикладні аспекти вибору та застосування технологій управління зниженням ризиків, забезпечення економічної безпеки підприємств та розвитком їх потенціалу в сучасних турбулентних умовах ведення бізнесу. Акцентовано увагу на необхідності та особливостях застосування інноваційних технологій управління. Доведено, що ефективність управління економічною безпекою підприємства суттєво залежить від правильного прогнозування наслідків ризикової ситуації та оцінки рівня ризику та запропоновано блок-схему процесу управління економічною безпекою підприємства. Зроблено висновок, що у практиці європейського менеджменту відзначають три базові групи технологій в управлінні: технології планування управлінських рішень, технології реалізації і технології зміни структури підприємства, а в практично українські підприємці найчастіше застосовують групування технологій управління за їх функціональним призначенням: управління ресурсами, управління персоналом, управління бізнес-процесами, стратегічне управління та інш. Разом з тим, має місце зміщення акценти від виробничої до ринкової системи управління, від традиційних методів управління до інноваційних методів управління технологічним розвитком, формування інформаційних систем та баз даних щодо підприємницької діяльності, використання штучного інтелекту та хмарних технологій, які першочергово спрямовані на зниження ринкових ризиків, забезпечення економічної безпеки і розвиток потенціалу підприємства.
Keywords: технології управління; управління підприємством; економічна безпека; ризики; цифрові інструменти; хмарні технології; потенціал підприємства; інновації; розвиток