ОЦІНКА ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ТОРГІВЛІ: МЕТОДИЧНЕ ПІДГРУНТЯ (Development Service Industry Management, 2025)
У сучасному бізнес-середовищі людський капітал є основним чинником, який визначає успіх підприємств у конкурентній боротьбі, особливо в умовах швидких технологічних змін і глобалізації. Успіх підприємства значною мірою залежить від рівня знань, навичок та компетенцій його працівників, тому оцінка людського капіталу стає критично важливим елементом управлінського процесу. Однак, проблема оцінки людського капіталу залишається складною через складність вимірювання його компонент у кількісних показниках.Методичне підґрунтя оцінки людського капіталу є важливим аспектом управління персоналом, оскільки дозволяє підприємству точно оцінювати кваліфікацію, продуктивність і потенціал своїх працівників. Важливість цього процесу полягає в тому, що без належної оцінки співробітників неможливо приймати ефективні управлінські рішення щодо підбору, навчання та розвитку кадрів. Тому, розробка ефективних методів оцінки людського капіталу є важливим завданням для підприємств, особливо в умовах нестабільності ринку.Серед численних методів оцінки людського капіталу, що застосовуються в практиці, можна виділити кілька основних: кількісні методи, які базуються на фінансових показниках і визначають економічну вартість людського капіталу, та якісні методи, що орієнтовані на оцінку компетенцій і професійних навичок працівників. Однак кожен з цих підходів має свої переваги та недоліки, і найкращі результати можна отримати лише за допомогою комплексного підходу, який поєднує як кількісні, так і якісні методи.Основною метою дослідження є вивчення ефективності різних методів оцінки людського капіталу, визначення їх сильних і слабких сторін і аналіз їх застосування на підприємствах торгівлі. Для досягнення цієї мети необхідно враховувати специфіку галузі та організаційну структуру підприємства, а також стратегічні цілі, які воно ставить перед собою.У результаті правильного використання методів оцінки людського капіталу підприємства отримують детальну інформацію про рівень професійної підготовки своїх співробітників, їх продуктивність і потенціал. Це дозволяє розробити стратегії для підвищення ефективності роботи персоналу, покращення мотивації працівників і досягнення високої конкурентоспроможності на ринку. У довгостроковій перспективі це сприяє зменшенню витрат на персонал, оптимізації трудових ресурсів та розвитку стійких стратегій бізнесу, що ведуть до його зростання та успіху.Особливу увагу слід приділяти інтеграції сучасних автоматизованих систем аналізу персоналу, а також використанню аналітичних моделей та алгоритмів машинного навчання для підвищення об’єктивності оцінки. Це дозволить підприємствам досягти високої точності у визначенні потенціалу своїх працівників і сприятиме створенню ефективних стратегій розвитку персоналу, що в свою чергу позитивно позначиться на фінансових результатах підприємства.
Keywords: людський капітал; методи оцінки; нестабільність; ефективність персоналу; підприємства торгівлі; продуктивність праці; оцінка професійного розвитку