ФІЛОСОФІЯ КОНЦЕПЦІЇ «ОМОТЕНАШІ» У МІЖНАРОДНІЙ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННІЙ ІНДУСТРІЇ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті розглядаються філософські та практичні аспекти концепції «омотенаші» у міжнародній готельно-ресторанній індустрії. Автори відмічають, що «омотенаші», будучи унікальною японською моделлю гостинності, виходить за рамки стандартного сервісу і є глибокою філософією турботи, щирості та уважного ставлення до кожного гостя. Основна відмінність цього підходу полягає у його безкорисливості та прагненні передбачати очікування відвідувачів, створюючи для них не просто комфортні умови, але й незабутній емоційний досвід.У статті розглядається історичне коріння «омотенаші», що сягає традицій японської чайної церемонії, де кожен елемент сервісу має глибокий сенс і символізує повагу до гостя. Наголошується, що цей принцип виходить за межі індустрії гостинності та широко використовується в японському суспільстві, включаючи сферу бізнесу, роздрібної торгівлі та обслуговування клієнтів. У статті аналізується, як ця концепція адаптується у різних міжнародних готелях та ресторанах, зокрема, у преміальному та люксовому сегментах, де високий рівень персоналізованого сервісу відіграє ключову роль.Важлива увага приділяється порівнянню західної моделі сервісу, орієнтованої на транзакційні відносини з клієнтами, та «омотенаші», що базується на щирому бажанні надати кращий можливий досвід без очікування негайної вигоди. Аналізуються основні елементи, що становлять «омотенаші»: передбачення потреб клієнта, увага до деталей, ненав'язливість, створення атмосфери гармонії та довіри. Зазначається, що цей підхід сприяє підвищенню лояльності клієнтів, зміцненню іміджу та створенню унікальної конкурентної переваги.Також розглядається вплив «омотенаші» на сучасні тенденції готельно-ресторанної індустрії, включаючи використання цифрових технологій для персоналізації сервісу, впровадження інноваційних рішень в обслуговування та розвиток концепції «невидимого сервісу», де піклування про клієнта відбувається природно та непомітно. Наголошується, що інтеграція «омотенаші» до міжнародної практики потребує адаптації з урахуванням культурних особливостей різних регіонів, але при цьому залишається ефективним інструментом для створення унікального клієнтського досвіду.На закінчення наголошується, що подальше вивчення філософії «омотенаші» та її застосування у глобальній індустрії гостинності може сприяти формуванню нових стандартів сервісу, заснованих на щирості, увазі та глибокій повазі до кожного гостя. В умовах високої конкуренції на ринку готельних та ресторанних послуг запровадження принципів «омотенаші» стає важливим стратегічним інструментом, що сприятиме не тільки підвищенню якості обслуговування, але й створенню емоційного зв'язку між брендом та клієнтами.
Keywords: «омотенаші»; концепція; гостинність; філософія; готельно-ресторанний бізнес; міжнародна готельно-ресторанна індустрія