МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена аналізу управління розвитком підприємств в умовах сучасних економічних викликів, зокрема впливу війни, кризових ситуацій та глобальних економічних змін на ефективність бізнесу. Проведено детальний аналіз теоретичних основ управління змінами, звертаючи увагу на необхідність інтеграції адаптивних стратегій в управлінську практику. Серед основних теоретичних підходів розглядаються моделі, які дозволяють підприємствам гнучко реагувати на зміни в зовнішньому середовищі. Однією з таких моделей є модель 7-S McKinsey, яка зосереджена на важливості синхронізації стратегії, структури, систем, стилю управління, співробітників, навичок та спільних цінностей для досягнення високої ефективності та успіху підприємства. Окрім того, розглядається модель управління змінами Джона Коттера, що передбачає етапи, які допомагають підприємствам успішно впроваджувати зміни в організаційну культуру та внутрішні процеси. Вивчено також технологію бенчмаркінгу, як інструмент порівняння та вдосконалення бізнес-процесів.Важливим аспектом є розгляд зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на розвиток підприємств, таких як зміни в економічному середовищі, політичні ризики, інновації та технологічні трансформації. Автор підкреслює необхідність постійного моніторингу змін і прогнозування майбутніх тенденцій для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. У статті також приділено увагу специфіці управління розвитком підприємств в умовах війни та економічної нестабільності. Оскільки багато підприємств стикаються з проблемами, пов'язаними з ресурсними обмеженнями, ризиками безпеки та зміною попиту на продукцію, автор пропонує ряд рекомендацій щодо підвищення стійкості підприємств, зокрема через диверсифікацію продукції, оптимізацію витрат та вдосконалення процесів управління персоналом. Загалом, стаття присвячена теоретико-практичним рекомендаціям щодо підвищення адаптивності підприємств до змін у зовнішньому середовищі, сприяючи їх економічній стабільності та конкурентоспроможності в умовах глобальних викликів.
Keywords: управління розвитком; підприємства; адаптація до змін; модель управління змінами