УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ (Development Service Industry Management, 2025)
У статті виконано аналіз генези сутності поняття «економічна безпека підприємства». Зокрема було визначено, що поряд із ключовими характеристиками цього терміну (захист від загроз; стійкість і стабільність; ефективне використання ресурсів; соціальна відповідальність; партнерство, гармонізація інтересів із зовнішнім середовищем; адаптація до змін і економічна свобода) важливо робити акцент на розумному, стійкому та інклюзивному зростанні бізнесу. Адже врахування принципів циркулярної економіки в усіх елементах економічної безпеки підприємства забезпечує стійкість, конкурентоспроможність і довгострокову стабільність підприємства, гармонізуючи його економічні інтереси з екологічними й соціальними потребами суспільства. Авторами було визначено економічну безпеку підприємства як стан його захищеності від внутрішніх і зовнішніх загроз, що забезпечує досягнення конкурентних переваг та сталий розвиток на основі інноваційних підходів впровадження циклічних моделей використання ресурсів, гармонізації інтересів усіх зацікавлених сторін і збереження достатньої міри економічної свободи для адаптації до змінних умов зовнішнього середовища.  Під управлінням економічною безпекою підприємства автори розуміють комплекс заходів, процесів та інструментів, спрямованих на прогнозування, виявлення, оцінку та формування унікальної здатності протидії внутрішнім і зовнішнім загрозам, що забезпечує сталий розвиток підприємства.
Keywords: економічна безпека підприємства; управління; циркулярна економіка; сталий розвиток