РОЛЬ І МІСЦЕ ТРЕВЕЛ-ТЕРАПІЇ В ТУРИЗМІ (Development Service Industry Management, 2025)
В умовах новітніх викликів, зокрема інтенсифікації темпу життя, глобальних потрясінь, спричинених  пандемією та війною, психологічний стан сучасної людини зазнає значних негативних впливів, що помітно актуалізує пошук дієвих методів його гармонізації. Особливо ефективним у плані збереження та покращення ментального здоров’я є застосування засобів туризму в поєднанні із методами практичної психології. Дане дослідження присвячене систематизації характерних рис тревел-терапії, психологічного туризму, трансформаційних та екзистенційних подорожей, орієнтованих на збереження ментального здоров’я людини за такими параметрами: фокус уваги, методологія, професійний супровід, тривалість та інтенсивність, цільова аудиторія та обґрунтуванню ролі тревел-терапії в покращенні психологічного  благополуччя людей у складних життєвих ситуаціях. Наразі це має особливе значення для України з огляду на все зростаючу актуальність проблеми збереження ментального здоров’я нації у воєнний та повоєнний час.У роботі проведено детальний аналіз зарубіжних та вітчизняних публікацій, присвячених вивченню впливу туристичних подорожей на ментальне здоров’я та відчуття щастя людиною. Окрему увагу приділено аналізу психологічних механізмів, що сприяють трансформації особистості під час подорожей та впливу синергії між відновлювальними властивостями подорожей і психотерапевтичними методами на когнітивні й емоційні процеси.Проведене дослідження відкриває перспективи для розробки програм тревел-терапії з урахуванням актуальних у кожний період часу культурних, економічних, соціальних та екологічних факторів, що чинитимуть вплив на ефективність даного підходу у відновленні та покращенні психологічного благополуччя населення, а також окреслює перспективні напрями розвитку туристичного бізнесу, для якого даний інноваційний формат, дозволить розробляти нові бізнес-моделі, соціальні стратегії і підвищувати тим самим прибутковість своєї діяльності.
Keywords: тревел-терапія; психологічний туризм; трансформаційна подорож; екзистенційна подорож; ментальне здоров’я