МОДЕРНІЗАЦІЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ (Development Service Industry Management, 2025)
Стаття присвячена аналізу факторів і чинників модернізації організацій сфери послуг. Надана концептуальна модель модернізації підприємств у сфері послуг. Наданий перелік інструментів модернізації системи гнучкого управління готельним бізнесом підприємства. Доведено, що розробка сучасної концепції модернізації готелів на основі формування системи гнучкого управління може надати активний розвиток підприємств в сучасних нестабільних умовах. Обґрунтовано складові сфери послуг, які передбачають і специфіку використання у ній модернізаційних процесів. Виявлено, що переваги модернізаційного шляху розвитку готельного бізнесу стають суттєво меншими поза контекстом формування системи гнучкого управління. Охарактеризована модернізація системи управління, яка має здійснюватися в рамках концепції стратегічної стійкості. Розроблено комплекс оцінок ефективності функціонування системи гнучкого управління  організацій сфери послуг, до яких можна віднести розрахунок показників фінансової стійкості, оцінки ефективності комунікацій та конкурентоспроможності.
Keywords: модернізація; система управління; підприємство; сфера обслуговування; готельний бізнес