ІНКЛЮЗИВНІСТЬ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: ПРИНЦИПИ, ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ (Development Service Industry Management, 2025)
У науковій статті розглянуто актуальність інклюзивності в сучасній індустрії гостинності, яка є не тільки соціальним зобов'язанням, але й важливим фактором сталого розвитку. Наголошено на глобальних тенденціях щодо створення безбар'єрного середовища та інклюзивного підходу, а також на активному розвитку цієї сфери в Україні. Проаналізовано основні виклики, що постають перед підприємствами галузі у впровадженні інклюзивних практик, серед яких фінансові обмеження, недостатня підготовленість персоналу, нерівномірний розвиток інфраструктури, недостатня обізнаність про інклюзивність, правові та нормативні вимоги, стереотипи та соціальна стигматизація, проблеми адаптації технологій, конкуренція на ринку, відсутність достатнього досвіду та кращих практик, а також культурні та соціальні бар'єри.Запропоновано модель вирішення цих викликів, яка включає низку заходів та ініціатив, спрямованих на подолання ключових бар'єрів та створення умов для успішного впровадження інклюзивних практик в індустрії гостинності. Розглянуто конкретні рекомендації для туристичних агентів щодо підвищення рівня інклюзивності своїх послуг, зокрема адаптацію веб-сайту, навчання персоналу, адаптацію офісу, пропонування інклюзивних турів та послуг, а також співпрацю з громадськими організаціями.Окреслено перспективи розвитку інклюзивності в сфері туризму та гостинності з урахуванням досягнень науки і техніки, серед яких розвиток безбар'єрної інфраструктури, використання сучасних технологій, підвищення кваліфікації персоналу, розширення спектру інклюзивних туристичних послуг, співпраця між різними стейкхолдерами та підвищення обізнаності суспільства. Наголошено на важливості комплексного та системного підходу до впровадження інклюзивних практик в індустрії гостинності, а також на необхідності подальших досліджень у цій сфері для створення більш інклюзивного та справедливого суспільства, де кожен має рівні можливості для отримання якісних та доступних послуг.
Keywords: інклюзивність; індустрія гостинності; доступність; соціальна відповідальність; безбар’єрне середовище; туризм для всіх; інклюзивний сервіс; сталий розвиток