ОСОБЛИВОСТІ ТА АДАПТОВАНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВІЙНИ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті актуалізується проблематика збереження персоналу вітчизняних підприємств в умовах повномасштабної війни. Ці питання істотно актуалізувалися через існування таких викликів, як масштабна вимушена зовнішня та внутрішня міграція населення, мобілізація чоловіків, зростання демографічної кризи, дестабілізація внутрішнього ринку праці, збільшення чисельності безробітних, а також соціально вразливих категорій населення. Констатовано на тому, що в таких критично складних обставинах підприємствам задля збереження штату працівників слід розвивати / адаптувати власні програми мотивації і стимулювання праці персоналу. Відповідно, метою дослідження визначено ідентифікацію особливостей та напрацювання адаптованого інструментарію мотивації персоналу підприємства в умовах повномасштабної війни. Виявлено особливості мотивації персоналу вітчизняних підприємств в умовах повномасштабної війни, зокрема за видами мотивації: прямою матеріальною; прямою нематеріальною; соціальною; психологічною; кар’єрною; освітньою та соціально-відповідальною в середовищі великої війни. Розроблено адаптовані до умов воєнного часу інструменти мотивації персоналу вітчизняних суб’єктів господарювання, з-поміж яких – переведення працівників на роботу в тилові регіони країни чи за кордон; фінансова допомога в релокації працівника та його сім’ї; забезпечення безперебійної, енергонезалежної роботи підприємства; використання дистанційних форм зайнятості; коригування графіків роботи у відповідності до активізації / послаблення обстрілів територій; волонтерство і team-building; надання професійно-психологічної підтримки персоналу; гарантування стабільності в зайнятості та оплаті праці; фінансування програм з перекваліфікації; надання фінансової підтримки, кредитів та позик; підтримання зв’язків з працівниками, що перебувають за кордоном; прийняття на роботу ВПО, ветеранів війн; здійснення заходів соціально відповідальної поведінки з відновлення територій, інфраструктури, допомоги постраждалим особам. Аргументовано, що подальші дослідження важливо спрямувати на розробку державної організаційно-економічної програми розвитку та ефективного використання мотиваційних механізмів стимулювання зайнятості та праці населення України в умовах війни.
Keywords: підприємство; економіка та управління; розвиток; персонал; управління персоналом; мотивація персоналу; забезпеченість персоналом; продуктивність праці; ефективність праці; інструментарій розвитку