ВДОСКОНАЛЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЩОДО РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розкрито наукове бачення шляхів вдосконалення функціональної діяльності органів місцевого самоврядування щодо розвитку бізнесу в умовах децентралізації публічної влади в Україні. Метою статті є обґрунтування значимості функціональної діяльності органів місцевого самоврядування щодо розвитку бізнесу в умовах децентралізації публічної влади в Україні і його вдосконалення з врахуванням існуючих проблем і нових викликів.Методи дослідження: для обґрунтування важливості вдосконалення функціональної діяльності органів місцевого самоврядування щодо розвитку бізнесу в умовах децентралізації публічної влади в Україні використані системний і структурний підходи, метод аналізу і синтезу, статистичний метод, узагальнення концептуальних положень з досліджуваної проблематики, які представлені у напрацюваннях науковців.Стверджується, що процес функціональної оптимізації діяльності органів місцевого самоврядування (ОМС) щодо розвитку бізнесу має бути публічним, опиратись на чіткі правові норми й цілеорієнтуватись на отримання позитивного ефекту від цього для держави, територіальної громади, бізнес-структур, населення. Констатовано, що бізнес є системою, яка зазнає впливу багатьох факторів (законодавчий вплив, інфраструктурне забезпечення тощо), розвиток бізнесу – процесом, який переплітається з іншими процесами на рівні територіальної громади, регіону, держави (соціально-економічними, інформаційно-комунікаційними та ін.), а організації бізнесу спільно з ОМС й іншими стейкхолдерами є суб’єктами управління розвитком територіальних громад. Наголошується, що функціональна і повноваженнєва діяльність ОМС щодо розвитку бізнесу в умовах децентралізації публічної влади в Україні не існує в «чистому» вигляді, а тісно взаємопов’язана і знаходить вияв у інших видах такої діяльності, наприклад, щодо: соціально-економічного розвитку, охорони здоров’я, охорони довкілля, соціального захисту населення та ін. Акцентується на тому, що оскільки ОМС є організаціями публічної сфери, а їх діяльність спрямована на продукування суспільних благ, – їх функціональна діяльність повинна зазнати вдосконалення в питаннях стимулювання розвитку бізнесу за комунікативним напрямом та в напрямі підвищення персональної відповідальності бізнесових структур перед суспільством (за «закриття» важливої інформації від суспільства, забруднення довкілля тощо). Доведено, що війна в нашій державі зумовлює виникнення ризиків у багатьох сферах і видах діяльності, в тому числі, інвестиційній, а тому, ОМС повинні реалізувати функції щодо стимулювання інвестиційної активності в територіальних громадах задля забезпечення їх економічного розвитку (стимули, гранти тощо). Визначено, що окремим важливим напрямом функціональної діяльності ОМС має бути підтримка ветеранського бізнесу шляхом: вдосконалення необхідних для цього регламентів; реалізації програм підтримки ветеранів та членів їх сімей для створення ними власного бізнесу; формування інформаційно-освітньої інфраструктури для розвитку підприємницьких ініціатив ветеранів війни тощо.
Keywords: розвиток бізнесу; децентралізація публічної влади в Україні; функціональна діяльність органів місцевого самоврядування; сталий розвиток