ТЕОРЕТИЧНИЙ БАЗИС ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ПРОМИСЛОВОСТІ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглянуто перелік базових дефініцій інноваційного розвитку промислових підприємств. Визначено сутність інновацій, розглянуто існуючи види інновацій, досліджено існуючу у науковому середовищі фахівців класифікацію видів інновацій. Опрацьовано теоретичні основи дослідження інноваційного розвитку підприємств промисловості. . Сформована сукупність базових понять та установлені зв’язки між ними надали можливість розробити теоретичний базис дослідження, а саме – сформувати схему механізму забезпечення інноваційного розвитку промислових підприємств країни. Запропоновано логічно упорядковану сукупність формування шуканого механізму. Інноваційний розвиток промислового підприємства розглядався як процес, який сфокусовано на підвищення рівня його конкурентоспроможності на ринках збуту продукції/послуг, зростання економічної ефективності ринкової діяльності та ринкової частки, забезпеченні стійких конкурентних переваг протягом тривалого часу. Зазначено, що інноваційна діяльність кожного підприємства повинна відзначатися перманентністю процесу впровадження інновацій та забезпечувати активність працівників підприємства у реалізації цього процесу.
Keywords: промислове підприємство; інноваційний розвиток; інновації; теоретичний базис; механізм; конкурентоспроможність