МОДЕЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У КУРОРТНИХ МІСТАХ ТА ТЕРИТОРІЯХ (Development Service Industry Management, 2024)
Інноваційний розвиток курортних міст та територій є вирішальним фактором їх конкурентоспроможності, економічного зростання та ефективного використання рекреаційного потенціалу. В умовах цифровізації та глобальної трансформації управління інвестиційними потоками, впровадження сучасних моделей, заснованих на принципах платформної економіки, є необхідним для автоматизації бізнес-процесів, оптимізації туристичних потоків та створення ефективного інноваційного середовища.Розробка та обґрунтування теоретико-методичних підходів до моделювання інноваційно-інвестиційних процесів у курортних містах та територіях, аналіз ролі цифрових платформ у модернізації рекреаційної інфраструктури та підвищенні рівня послуг та визначення закономірностей адаптації інновацій у курортно-рекреаційних системах на основі дифузійної моделі.Обґрунтовано теоретико-методичні підходи до моделювання інноваційно-інвестиційних процесів у курортних містах та територіях на засадах платформної економіки. Визначено роль цифрових платформ у модернізації рекреаційної інфраструктури та підвищенні рівня послуг, зокрема, шляхом впровадження smart-рішень для управління туристичними потоками, оптимізації використання ресурсів та забезпечення сталого економічного зростання. Запропоновано дифузійну модель поширення інновацій у курортно-рекреаційних системах, яка враховує особливості адаптації інновацій в умовах цифрової трансформації та глобалізації. Виявлено, що цифрові технології та інвестиційні механізми, зокрема, платформна економіка, створюють передумови для сталого розвитку санаторно-курортної сфери, сприяючи її інтеграції у світовий туристичний ринок.Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій розвитку курортних територій, вдосконалення інвестиційної політики та впровадження інноваційних технологій у рекреаційну економіку. Запропоновані теоретико-методичні підходи та модель можуть стати основою для прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо інноваційного розвитку курортних міст та територій в умовах цифровізації та глобалізації.
Keywords: міста та території; інвестиції; інновації; курорт; рекреація; цифровізація; модель; платформна економіка