КОНКУРЕНТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджено концепцію потенціалу підприємства та його конкурентного потенціалу як ключових елементів стратегічного управління. Розглянуто еволюцію поняття «потенціал» від класичних ресурсних теорій XVIII–XIX століть до сучасних багатовимірних підходів, які охоплюють інтеграцію матеріальних, людських, фінансових, інноваційних і інтелектуальних ресурсів. Особливу увагу приділено визначенню конкурентного потенціалу, що розглядається як сукупність внутрішніх і зовнішніх ресурсів та можливостей, здатних забезпечувати підприємству довгострокову конкурентну перевагу. Науковий аналіз охоплює основні підходи до визначення понять «потенціал» і «конкурентний потенціал», включаючи ресурсно-компетентнісний, системний, діалектичний і стратегічний. У статті запропоновано власне трактування цих термінів, наголошуючи на їхній багатовимірності та динамічності. Під потенціалом слід розуміти сукупність ресурсів, можливостей, здібностей і компетенцій підприємства, які можуть бути мобілізовані, та ефективність їх використання з метою досягнення стратегічних та операційних цілей. Під конкурентним потенціалом – сукупність внутрішніх та зовнішніх ресурсів, можливостей, компетенцій і здібностей підприємства, які воно може використовувати для досягнення конкурентних переваг на ринкуУ статті також висвітлено фактори, які впливають на управління конкурентним потенціалом, зокрема економічні зміни, політична нестабільність, технологічні інновації та зміна попиту. Окрему увагу приділено аналізу зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливають на конкурентоспроможність підприємств у динамічному ринковому середовищі. Стаття акцентує на необхідності адаптації та інноваційного розвитку для забезпечення довгострокової конкурентної переваги.
Keywords: потенціал; конкурентний потенціал; адаптація; розвиток; конкурентоспроможність