РОЛЬ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ І РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ В ПРОФЕСІЙНОМУ ЗРОСТАННІ ТА ЗАДОВОЛЕНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ (Development Service Industry Management, 2024)
Статтю присвячено вивченню ключової ролі навчання та розвитку персоналу в сучасних організаціях. Аналізуючи наукові дослідження та досліджуючи практичні застосування, робота підкреслює важливість інвестицій у людський капітал для підвищення ефективності діяльності підприємства. Дослідження демонструє, що добре структурована система навчання та розвитку персоналу суттєво впливає на вдосконалення професійних навичок, знань та рівня задоволеності працівників. Наголошується на необхідності індивідуального підходу, який враховує конкретні потреби та цілі кожного співробітника. Крім того, робота досліджує різноманітні методи та стратегії ефективного навчання, включаючи навчання на робочому місці, проведення семінарів та онлайн-курсів. Дослідження також вивчає вплив навчання та розвитку на результативність організації, підкреслюючи його роль у підвищенні залученості, продуктивності та лояльності працівників. Робота акцентує на важливості створення культури навчання в організації, де працівники заохочуються до постійного професійного зростання та розвитку. Аналізуючи виклики та можливості у сфері розвитку людського капіталу, дослідження пропонує практичні рекомендації для організацій, спрямовані на вдосконалення їхніх ініціатив у галузі навчання та розвитку. Отримані результати свідчать про те, що комплексний та інтегрований підхід до навчання та розвитку персоналу є необхідною умовою для збереження конкурентоспроможності організацій у сучасних динамічних умовах бізнесу.
Keywords: розвиток людського капіталу; навчання і розвиток персоналу; ефективність організації; навчання працівників; управління талантами