ВЛИВ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ НА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглядається значення стратегічного управління як ключового чинника успішного функціонування підприємств у сучасному конкурентному середовищі. Акцентовано увагу на необхідності чітко розробленої стратегії для підприємств, яка враховує зміни у зовнішньому та внутрішньому середовищах, що дозволяє адаптуватися до викликів сучасності. Стратегічне управління визначається як динамічна система, що охоплює планування, організацію, координацію, мотивацію та контроль. Ці функції формують основу ефективного управління підприємством, спрямованого на досягнення довгострокових цілей.Особлива увага приділяється процесу зниження витрат як одному із стратегічних завдань. Запропоновано етапи зниження витрат, які включають аналіз витрат, розробку ефективних методів контролю, впровадження спеціальних програм та визначення довгострокових заходів з оптимізації витрат. Підкреслено, що скорочення витрат, зокрема матеріальних, амортизаційних і комерційних, сприяє підвищенню прибутковості, зберігаючи мотивацію працівників та стабільність виробничого процесу.Також розглянуто управління в умовах слабких сигналів та стратегічних несподіванок, що дозволяє підприємствам оперативно реагувати на виклики. Запропоновано алгоритм виявлення стратегічних завдань, враховуючи політичні, економічні, технологічні та соціальні аспекти зовнішнього середовища. Наведено механізми управління кризовими ситуаціями та роль спеціалізованих команд у забезпеченні безперервності бізнесу.Результати дослідження підкреслюють значення стратегічного управління для підвищення конкурентоспроможності, стабільності та адаптивності підприємств у мінливих умовах ринку. Ефективна реалізація стратегії дозволяє не лише досягати короткострокових цілей, але й забезпечувати довгостроковий розвиток і вихід на світові ринки.
Keywords: стратегічне управління; планування стратегії; оптимізація витрат; конкурентоспроможність; адаптація підприємств; аналіз середовища; зовнішнє середовище; внутрішнє середовище