УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти управління ризиками на різних етапах життєвого циклу організації. Розглянуто сутнісні характеристики категорії «ризик» та «життєвий цикл». Визначено та структуровано характерні особливості основних стадій життєвого циклу організації. Наведено загальну схему ідентифікації ризиків підприємства. Визначено та структуровано найбільш характерні ризики за різними етапами життєвого циклу, а також методи, які дозволять їх ідентифікувати Обґрунтовано, що для підвищення ефективності системи управління ризиками на різних етапах життєвого циклу необхідно дотримуватися відповідних принципів. Визначено, що системне управління ризиками – це багатоступеневий процес, який має на меті зменшити або оптимізувати втрати підприємства у ризикових ситуаціях. Описано основні етапи реалізації системи управління ризиками на підприємстві.
Keywords: управління; ризики; бізнес-планування; життєвий цикл; система управління ризиками