МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ (Development Service Industry Management, 2024)
Мета цієї статті полягає в аналізі сучасних маркетингових стратегій, які дозволяють підприємствам харчової промисловості досягти стійкого конкурентного успіху.Одним основним питанням є обумовлена високою конкуренцією на ринку харчових продуктів, постійними змінами в споживчих вподобаннях та зростаючими вимогами до якості та безпечності продуктів. Сучасний ринок продуктів харчування є висококонкурентним середовищем, де постійно змінюються споживчі вподобання та зростають вимоги до якості та безпечності продуктів. У таких умовах ефективність маркетингових стратегій є визначальним фактором успіху підприємств.Ця робота присвячена комплексному аналізу маркетингових стратегій на ринку продуктів харчування. Мета дослідження – систематизувати теоретичні засади та емпіричні дані щодо маркетингових стратегій, виявити їх вплив на конкурентоспроможність підприємств та розробити рекомендації для підвищення ефективності маркетингової діяльності. Для досягнення поставленої мети було проведено детальний аналіз сучасних трендів на ринку продуктів харчування, визначено ключові сегменти споживачів та їхні потреби, оцінено конкурентне середовище та розроблено стратегії диференціації. Крім того, оцінено роль цифрових технологій у маркетингу продуктів харчування та розроблено модель ефективної маркетингової стратегії для підприємств харчової промисловості.Дослідження розширює теоретичні уявлення про маркетингові стратегії на ринку продуктів харчування, пропонує нові підходи до сегментації споживачів та розробки маркетингових програм. Результати дослідження можуть бути використані менеджерами підприємств харчової промисловості для розробки ефективних маркетингових стратегій, підвищення рівня конкурентоспроможності та збільшення обсягів продажів. Крім того, отримані дані можуть бути корисні для розробки державної політики в галузі харчової промисловості.
Keywords: маркетинг продуктів харчування; конкурентоспроможність; сегментація ринку