ІНСТРУМЕНТИ УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВИМ ЦИКЛОМ ЗРОСТАЮЧИХ ТА ЗРІЛИХ КОМПАНІЙ В УМОВАХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ТА ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (Development Service Industry Management, 2024)
Сучасне бізнес-середовище характеризується високою динамічністю, що вимагає адаптації стратегій управління до глобальних змін. Ефективне управління етапами зростання та зрілості компаній є критично важливим для забезпечення їх стійкості та довгострокового розвитку. У статті проведено систематизацію основних викликів з якими стикаються зростаючі та зрілі компанії. На основі аналізу теоретичних підходів та емпіричних досліджень сформовані  інструменті управління життєвим циклом зростаючих та зрілих компаній в умовах технологічних трансформації та глобалізації. Особлива увага зосереджена на інструментах моніторингу ризиків, управління змінами, впровадження сучасних технологій.Результати дослідження базуються на міждисциплінарному підході та спрямовані на вдосконалення практики управління життєвим циклом компаній. Основні висновки сприяють розвитку теорії життєвого циклу компаній, надають теоретико-методологічну базу для розробки адаптивних стратегій, що інтегрують принципи фінансово-економічної безпеки, стійкості та інноваційного розвитку та дозволяють компаніям не лише адаптуватися до викликів, а й перетворювати їх на можливості в умовах мінливого бізнес-середовища.
Keywords: життєвий цикл компаній; інструменти управління; технологічні трансформації; конкурентоспроможність; управління змінами