«REFUGEE ENTREPRENEURSHIP» У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА У ВІТЧИЗНЯНІЙ ТУРИСТИЧНІЙ ІНДУСТРІЇ (Development Service Industry Management, 2024)
В статті актуалізовано питання необхідності розроблення механізмів соціальної та економічної інтеграції вимушено переміщених осіб шляхом розвитку концепції «refugee entrepreneurship». Авторами проаналізовано міжнародний досвід використання інструментів «підприємництва вимушено переміщених осіб» в країнах Європейського Союзу, узагальнено досвід та результати наукових досліджень зарубіжних фахівців щодо принципів, підходів та способів реалізації цієї концепції з метою імплементації її положень в Україні з початком повномасштабної військової агресії рф. Систематизовано міжнародні програми підтримки підприємництва серед переселенців, а також переваги впровадження «refugee entrepreneurship» у вітчизняній індустрії туризму для держави, територіальних громад та місцевого населення.
Keywords: туризм; підприємництво вимушено переміщених осіб; інтеграція; вимушено переміщені особи