ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті у фокусі уваги перебувають питання визначення проблем, а також окреслення перспектив інноваційного розвитку вітчизняних підприємств. Вказано на те, що інноваційний розвиток бізнесу в Україні й до повномасштабної війни не характеризувався належною стабільністю, однак в умовах критично високого рівня нестабільності, обумовленої війною, як посилилася дія чинників – дестимуляторів, так і з’явилися нові труднощі і перешкоди налагодження та активізації інноваційної діяльності вітчизняних підприємств. На таких засадах метою дослідження визначено ідентифікацію проблемних аспектів та обґрунтування перспектив забезпечення інноваційного розвитку вітчизняних підприємств в умовах диджиталізації. Аргументовано на тому, що головними перешкодами відновлення та примноження обсягів інноваційної діяльності підприємств в умовах кризи залишаються: труднощі в формуванні інвестицій, висока вартість залучення фінансових ресурсів, брак кваліфікованих кадрів, «відірваність» освіти і науки від реального виробництва, відсутність прогресивних технологій, занепад ринку інтелектуальної власності і т. п. Доведено, що перспективи активізації інноваційної діяльності вітчизняних підприємств слід тісно пов’язувати з чинниками цифрової трансформації економіки та суспільства, а також з удосконаленням систем менеджменту бізнесу в сфері розробки й впровадження передових технологічних інновацій, розвитком інноваційної інфраструктури, активізацією програм співпраці з суб’єктами ІКТ, інноваційно-технологічної екосистеми, освітніми закладами та науково-дослідними установами.
Keywords: менеджмент; управління підприємствами; інноваційний розвиток; цифрові трансформації; цифровізація; диджиталізація; підприємства; цифрові технології; цифрове середовище; матеріально-технічне забезпечення