СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В СФЕРІ СОЦІАЛЬНО-ЕТИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розглянуто складові соціально-етичної відповідальності закладів туристичної сфери та її значення для сталого розвитку країни. Досліджено економічну, екологічну та соціальну складові соціально-етичної відповідальності. Наведено ключові аспекти соціально-етичної відповідальності у контексті туристичної діяльності. Досліджено доходність закладів туристичної сфери як фактору створення та розвитку соціально-етичної відповідальності. Розглянуто взаємозв’язок соціально-етичної відповідальності закладів туристичної сфери з Цілями сталого розвитку в Україні. Доведено взаємозв’язок різних аспектів соціально-етичної відповідальності з конкретними Цілями сталого розвитку, досліджено економічний аспект соціально-етичної відповідальності туристичних закладів України. Наведено виклики розвитку соціально-етичної відповідальності на українських підприємствах. Розглянуто принципи безбар’єрності та інклюзивності як ключові складові соціально-етичної відповідальності закладів туристичної сфери.
Keywords: сталий розвиток; відповідальний туризм; зайнятість; туристичне підприємство; безбар'єрність; інклюзивність