СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ У РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЧНИХ МОДЕЛЕЙ ТА МІНІМІЗАЦІЇ РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ (Development Service Industry Management, 2024)
В умовах стрімкої глобалізації, цифрової трансформації та зростання економічної нестабільності сучасні підприємства стикаються з необхідністю адаптації до змінних ринкових умов, вдосконалення бізнес-процесів та підвищення рівня економічної безпеки. У цьому контексті сучасні технології управління відіграють важливу роль у забезпеченні ефективності діяльності організацій, створенні гнучких стратегічних моделей та мінімізації ризиків. Дослідження Bain & Company та інших авторитетних джерел демонструють актуальність та ефективність використання новітніх управлінських інструментів і трендів, що охоплюють різні аспекти функціонування бізнесу. У статті розглядаються основні категорії управлінських інструментів і трендів. Цифровізація є ключовим драйвером трансформації підприємств, і у цій категорії найпоширенішими інструментами є управління клієнтським досвідом, ШІ та машинне навчання, Agile-менеджмент, Web3 і блокчейн та дизайн-мислення. Високий рівень задоволеності впровадженням цих технологій свідчить про їхню ефективність у підвищенні продуктивності, автоматизації процесів та покращенні взаємодії з клієнтами. Організаційна структура та управління персоналом є критичними факторами стабільності компаній, і у цій категорії найчастіше на підприємствах використовують системи залучення співробітників, програми управління змінами, гнучкі моделі роботи та заяви про мету, місію та бачення. Використання цих інструментів сприяє підвищенню залученості персоналу, ефективному управлінню змінами та формуванню сильної корпоративної культури. Операційна ефективність залишається одним із головних чинників конкурентоспроможності підприємств, і забезпечується такими інструментами та трендами, як управління ланцюгами поставок, загальне управління якістю, реінжиніринг бізнес-процесів, Lean Six Sigma, зменшення складності та бюджетування на нульовій основі, які дозволяють оптимізувати операції, знижувати витрати та забезпечувати стабільний розвиток компаній. Гнучке стратегічне планування та ефективне управління фінансами є необхідними умовами стійкого розвитку бізнесу, і базується на використанні динамічного стратегічного планування та бюджетування, цілях та основних результатах, сценарному аналізі і плануванні на випадок непередбачених ситуацій, збалансованій системі показників, стратегіях зацікавлених сторін та корпоративному венчурному капіталі.
Keywords: технології управління; економічна безпека; цифрові технології; інструменти; тренди; стратегія