ПОБУДОВА СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ТА КОНТРОЛІНГУ НА АГРО-ПІДПРИЄМСТВІ (Development Service Industry Management, 2024)
Статтю присвячено питанням побудови системи моніторингу та контролінгу на агро-підприємстві. Метою дослідження є аналіз систематизація та узагальнення наявних теоретико-методичних засад впровадження моніторингу та контролінгу в діяльність агро-підприємств та побудова ефективної системи моніторингу та контролінгу на агропідприємстві, яка відповідає сучасним викликам економічного середовища, є адаптивною до змінюваних умов та забезпечує комплексне управління підприємством на всіх рівнях його функціонування. В статті розглянуто основні аспекти впровадження систем моніторингу та контролінгу в управлінні агропідприємствами, зокрема їх роль у забезпеченні стабільного функціонування та досягненні стратегічних цілей. В дослідженні представлено детальний аналіз відмінностей між моніторингом та контролінгом, їх взаємодії та синергії в процесі управлінських рішень. Виявлено, що моніторинг виконує функцію безперервного спостереження за ключовими показниками підприємства, зокрема, за продуктивністю, використанням ресурсів та дотриманням установлених норм. Контролінг, на відміну від моніторингу, охоплює більш широкі функції, зокрема, координацію між різними функціональними підрозділами, що забезпечує їх синергію в досягненні спільних цілей. В статті наведено механізм зворотного зв’язку між моніторингом та контролінгом, що дозволяє здійснювати корекцію діяльності підприємства на основі результатів моніторингу та адаптувати стратегію до змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі.Дослідження дозволило виявити ключові типи систем моніторингу та контролінгу, які є важливими для агропідприємств, зокрема фінансові, виробничі, стратегічні та операційні. Кожен із цих типів має специфічні завдання, які сприяють досягненню стратегічних цілей та забезпеченню адаптивності підприємства. Фінансовий контролінг фокусується на забезпеченні фінансової стабільності підприємства, виробничий - на оптимізації ресурсів та підвищенні якості виробничих процесів, а стратегічний контролінг - на забезпеченні відповідності діяльності підприємства довгостроковим цілям.Розглянуто ієрархічну структуру системи моніторингу та контролінгу на агропідприємствах. Виявлено, що ефективне управління на всіх рівнях, від стратегічного до оперативного, є можливим лише за умови інтеграції даних та інформації з усіх рівнів управлінської діяльності. Така структура дозволяє забезпечити гнучкість і оперативність, адже кожний рівень управління, починаючи від стратегічного планування до оперативних дій, взаємопов’язаний і підтримує цілісність системи. Дослідження показало, що адаптація систем моніторингу та контролінгу до умов нестабільного економічного середовища є критично важливою для забезпечення стійкості підприємства.
Keywords: моніторинг; контролінг; агропідприємство; система моніторингу і контролінгу; стратегічне планування; адаптивність