ТРУДОВІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА: АНАЛІЗ СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті розкрито питання оптимізації використання трудових ресурсів на підприємстві. Наведено підходи до визначення поняття «трудові ресурси підприємства». На основі вивчення існуючих теоретичних положень запропоноване уточнення поняття «трудові ресурси підприємства». Охарактеризовані поняття «кадри», «персонал підприємства», «трудові ресурси підприємства» «людський капітал підприємства». Обґрунтовано взаємозв’язок та співвідношення між даними поняттями. Розглянуто методику діагностики трудових ресурсів за такими напрямами: аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами; аналіз структури трудових ресурсів; аналіз руху працівників. Сформовано систему параметрів, які більш повно відображають ступінь використання трудових ресурсів на підприємстві, зокрема: показники аналізу чисельності працівників; показники аналізу структури працівників; показники аналізу руху працівників; показники аналізу продуктивності та трудомісткості праці; показники аналізу фонду робочого часу. Запропоновані практичні рекомендації щодо створення умов для оптимізації використання трудових ресурсів на підприємстві за такими пріоритетними напрямами: збереження трудових ресурсів; перерозподіл працівників; підвищення кваліфікації працівників; залучення нових працівників; використання сучасних технологій.
Keywords: трудові ресурси; персонал; підприємство; показники аналізу; стан трудових ресурсів; використання трудових ресурсів; рух трудових ресурсів