МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ КІБЕРЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВОЄННИЙ ПЕРІОД (Development Service Industry Management, 2024)
У статті узагальнено найбільш поширені механізми розвитку кіберзлочинної діяльності, визначено її специфіку у воєнний період та ключові загрози, що постають перед державними інституціями, критичною інфраструктурою та суспільством внаслідок використання цифрових технологій у військових цілях. Мета дослідження полягає у висвітленні специфіки кіберзлочинності в умовах воєнних конфліктів, а також у систематизації механізмів і інструментів, які використовуються для кібератак на критичну інфраструктуру та фінансові системи. У дослідженні за допомогою методів контент-аналізу та порівняльного аналізу виявлено тренди і механізми розвитку кіберзлочинної діяльності, на основі інструментів системного аналізу здійснено оцінювання взаємозв'язків між різними аспектами кіберзлочинності (атаки на критичну інфраструктуру, інформаційні операції, фінансові злочини) та їх впливу на загальну безпеку держави, за допомогою статистичного аналізу здійснено узагальнення кількісних даних щодо кібератак та порівняння динаміки розвитку кіберзлочинності в мирний та воєнний часи. Результати аналізу свідчать про значне збільшення кількості кібератак на критичну інфраструктуру, урядові та військові об'єкти, а також поширення дезінформаційних кампаній. У дослідженні виявлено, що кіберзлочинні угруповання часто використовуються як інструмент державної стратегії в гібридній війні. Використання криптовалют у фінансових злочинах є однією з головних тенденцій, що ускладнює боротьбу з кіберзлочинністю через відсутність ефективних регуляторних механізмів. Результати дослідження можуть бути використані для розробки нових стратегій кібербезпеки в умовах війни, а також для покращення регулятивних і правових механізмів у сфері захисту від кібератак та фінансових злочинів, пов'язаних із криптовалютами.
Keywords: кіберзлочинність; гібридна війна; кібератаки; критична інфраструктура; криптовалюти; фінансові злочини; кібербезпека; дезінформація