ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ З МЕТОЮ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КОШТІВ, ЗДОБУТИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ (Development Service Industry Management, 2024)
У статті проведено аналіз наукових публікацій щодо використання криптовалют для легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, через бібліометричний підхід та виявлено основні тенденції в науковому дискурсі, включно з найважливішими авторами, джерелами, тематиками та країнами, що активно досліджують цю проблему.  Методологія дослідження передбачає проведення бібліометричного аналізу за допомогою бази даних Scopus і програмного забезпечення Biblioshiny для визначення основних тенденцій у наукових публікаціях, ідентифікації провідних авторів, журналів та ключових тем. Результати аналізу показують, що з 2016 року кількість досліджень на цю тему стрімко зросла, що свідчить про посилений інтерес наукової спільноти до фінансових злочинів, пов'язаних із криптовалютами. Найбільшу кількість публікацій розміщено в таких журналах, як Journal of Money Laundering Control та Journal of Financial Crime. Середня кількість цитувань на одну статтю становить 10,95, що свідчить про великий інтерес до теми.У той же час, найбільш цитовані роботи стосуються питань анонімності криптовалют, регуляторних викликів та технологічних інновацій у виявленні підозрілих транзакцій. Близько 17% документів мають міжнародне співавторство, що свідчить про необхідність глобальних зусиль для вирішення питань фінансових злочинів через криптовалюти. Дослідження вперше узагальнює науковий дискурс з теми відмивання грошей через криптовалюти на основі великої кількості публікацій. Це дозволяє виявити ключові теми, авторів та джерела, які домінують у цій сфері, та встановити, як дослідження розвивалося з часом.  Практична значущість результатів дослідження полягає в тому, що вони можуть бути використані для вдосконалення регуляторних та правових механізмів, спрямованих на боротьбу з фінансовими злочинами, зокрема відмиванням коштів через криптовалютні мережі.
Keywords: криптовалюта; відмивання грошей; блокчейн; фінансові злочини; анонімні транзакції; регуляторний контроль