ПРИНЦИПИ ТА КРИТЕРІЇ УХВАЛЕННЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ СУБ’ЄКТІВ БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИТИЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ (Development Service Industry Management, 2024)
У дослідженні актуалізується проблематика гарантування економічної стійкості вітчизняних суб’єктів господарювання в умовах повномасштабної війни. Відтак, метою цієї публікації визначено обґрунтування принципів, а також окреслення системи критеріїв ухвалення управлінських рішень у сфері забезпечення економічної стійкості суб’єктів господарювання в умовах критичної нестабільності. Показано, що стійкість є категорією похідною від економічної безпеки суб’єктів господарювання. Відтак, її базисні положення виходять з безпеки. При тому, тут властива своя специфіка, головно обумовлена тим, що стійкість – це здатність зберігати свій стан на постійних засадах (у незалежності від погіршення умов зовнішнього чи внутрішнього середовища), тоді як безпека припускає певні послаблення, однак лише до критичного рівні, за яким слідує банкрутство. Відтак, стійкість дозволяє гарантувати міцніші і стабільніші позиції, що важливіше саме в умовах повномасштабної війни, а іншими словами – критично високого рівня нестабільності. На таких засадах визначено принципи, а також обґрунтовано критерії ухвалення управлінських рішень у сфері менеджменту економічної стійкості суб’єктів господарювання.
Keywords: управління підприємствами; економічна безпека; економічна стійкість; принципи; критерії; менеджмент; ухвалення управлінських рішень; інструментарій управління; виклики; ризики; загрози; війна; критична нестабільність