МОДЕЛЮВАННЯ HR-ПРОЦЕСІВ В РЕАЛІЗАЦІЇ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА (Development Service Industry Management, 2024)
Сучасні підприємства потребують прийняття ефективних кадрових рішень, що дозволяють їм досягати конкурентних переваг на ринку та зберігати досягнутий рівень розвитку. Для прийняття таких рішень потрібно ефективно налагоджувати всі кадрові процеси, що між собою взаємопов’язані та відбуваються під взаємним впливом. Кадрові процеси безпосередньо пов’язані з формуванням кадрової політики підприємства, а напрями її реалізації обумовлюють якість та особливості кадрових рішень. Актуальність дослідження обумовлена потребою у моделюванні кадрових процесів, що дозволяє краще зрозуміти складні взаємозв’язки між ними, а також спрогнозувати результати та наслідки. У статті зазначено, що в сучасній практиці управління зростає складність визначення переліку та умов реалізації кадрових процесів на підприємствах. Це обумовлено їх різноманітністю, використанням нових технологій та зростаючою роллю HR-менеджменту у побудові загальної стратегії організації. Зазначено, що моделювання HR-процесів є потужним інструментом у створенні ефективної організації, що дозволяє вирішувати не лише поточні проблеми, але й передбачати майбутні виклики та готуватися до них. Завдяки моделюванню підприємства можуть забезпечити собі конкурентну перевагу та досягти стійкого розвитку. Обґрунтовано зміст поняття «моделювання HR-систем», під яким запропоновано розуміти створення оптимальної системи управління персоналом у відповідності з бізнес-цілями, стратегією, умовами розвитку організації.  Запропоновано до адаптації та впровадження у вітчизняну HR-практику фреймворк Гарвардської HR-моделі. Моделювання HR-фахівцями кадрових процесів на підприємстві сприятиме їх оптимізації та автоматизації, прогнозуванню наслідків впливу нових HR-технологій, продиктованих змінами, що відбуваються у кадровій політиці та в цілому підвищенню ефективності діяльності підприємств. Сформовано етапи процесу моделювання кадрових процесів в HR-менеджменті з наведенням їх характерних ознак, а також математичне описання залежності ефективності роботи персоналу від рівня інституційних заходів впливу. Зазначено, що продуктивність персоналу безпосередньо залежить від ступеню його лояльності до підприємства, рівня компетентності, ступеня відповідності професійної  підготовки умовам праці та психологічного клімату в організації. У науковій публікації дістало подальшого розвитку застосування кореляційних моделей для моделювання HR-процесів завдяки реалізації ефективній кадровій політиці підприємства.
Keywords: кадрова політика; HR-процеси; HR-моделювання; кореляційно-регресійний аналіз